Despre Exerciţiile spirituale

April 10, 2017
By


Sfântul Ignațiu de Loyola (24 decembrie 1491 – 31 iulie 1556) a fost principalul fondator și primul superior general al Societății lui Isus. Este faimos ca autor al Exercițiilor spirituale.
Exerciţiile durează patru săptămâni, care corespund celor patru părţi:
– cercetarea şi contemplarea păcatelor noastre;
– viaţa lui Hristos până de Florii;
– Pătimirea lui Hristos;
– Învierea şi Înălţarea.

Dacă vă rezervați măcar o jumătate de oră pe zi acestor exerciții și le faceți simplu, fără să vă cramponați de diferențe doctrinare, veți avea o frumoasă surpriză!

Puteţi găsi uşor orice text din Biblie căutând cu ajutorul:
http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php

Prima parte (sau săptămâna întâi)
Suntem creaţi pentru a-L sluji şi a ne închina lui Dumnezeu, pentru a ne mântui sufletul. Toate celelalte sunt create pentru om pentru a ne ajuta şi trebuie să ne folosim de ele în măsura în care slujesc menirii noastre.
Cercetarea pe care o facem asupra noastră trebuie notată pentru a vedea cum evoluăm, pentru a avea control asupra a ceea ce facem.
Dimineaţa ne vom propune să evităm, să scăpăm de păcatul asupra căruia ne-am îndreptat atenţia.
La prânz o să cerem harul de a ne aminti de câte ori am căzut în acel păcat şi de a avea puterea să trecem peste el pe viitor.
Seara facem din nou inventarul momentelor în care am căzut în respectivul păcat. Ori de câte ori ne aducem aminte de un păcat săvârşit, ne punem mâna pe piept, cu părere de rău pentru că am căzut. Şi o să fim atenţi că prin mintea noastră se vor auzi trei voci, a noastră, a spiritului cel bun şi a celui rău…

Păcatele sunt săvârşite cu gândul, cu cuvântul şi cu fapta. (Nu ar fi inutil să revedeţi un îndrumar pentru spovedanie!)

Despre gând
Când ne vine gândul de a săvârşi un păcat îl putem respinge pe loc, definitiv. Dacă vine iar şi iar şi îi ţinem piept, meritul nostru va fi şi mai mare. Indiferent cu ce plăcere ar fi însoţit gândul acelui păcat, el trebuie respins pentru a nu ajunge să-l săvârşim.
Despre cuvânt
Nu trebuie rostite cuvinte de prisos, nu trebuie jurat nici pe Creator, nici pe creatură, căci Creatorul se află în fiecare creatură. Nu trebuie să defăimăm pe nimeni.

Despre faptă
Respectarea celor zece porunci şi respectarea ierarhilor.

Primul exerciţiu
Meditaţia prin utilizarea memoriei, a înţelegerii şi a voinţei asupra celor trei păcate
Vă propun să porniţi cu rugăciunile începătoare (Împărate ceresc, Prea Sfântă Treime, Tatăl Nostru şi Uşa milostivirii) pentru a primi harul necesar.
1. Folosim memoria pentru a ne aminti când şi cum am săvârşit păcatul mândriei şi cât de grav a fost, amintindu-ne şi până unde a dus el în cazul îngerilor.
2. Folosim memoria, înţelegerea şi voinţa pentru a ne aduce aminte de păcatul trupului, păcatul lui Adam şi al Evei.
3. Acelaşi lucru în legătură cu păcatele personale.

Intrând în dialog cu Hristos răstignit pe cruce, apreciem ce a făcut El pentru iertarea păcatelor noastre. Cugetăm şi la ce am făcut noi pentru Hristos, la ce trebuie să facem de acum încolo. Aşa, cum este răstignit pentru păcatele noastre, cugetăm la ele. Vorbim cu el aşa cum am vorbi cu un prieten. Putem să-i cerem şi sfaturi.
Pentru a intra mai bine în această meditaţie, vizualizaţi locul, apoi personajul.

Pe scurt: meditaţi asupra păcatelor voastre şi intraţi în dialog cu Hristos

Al doilea exerciţiu
Meditare în continuare asupra păcatelor
Vă propun să porniţi cu rugăciunile începătoare (Împărate ceresc, Prea Sfântă Treime, Tatăl Nostru şi Uşa milostivirii) pentru a primi harul necesar.
Pornim prin a cere lacrimi pentru păcatele noastre. Le inventariem în timp, urmărind locurile în care am trăit, am învăţat, am muncit, amintindu-ne discuţiile avute cu alţii.
Cântărim păcatele numite „de moarte“: trufia, avariţia, invidia, mânia, necurăţia, lăcomia şi lenea.
Ne privim, pentru a ne smeri, pe noi în comparaţie cu întreaga lume şi întreaga lume în comparaţie cu Dumnezeu.
Cugetăm la Dumnezeu, împotriva căruia am păcătuit. El înţelept, noi necunoscători. El drept, noi nedrepţi.
Dăruim dragostea noastră către toate creaturile. Îngerii care ne-au răbdat, sfinţii care s-au rugat pentru noi, cerul, soarele, luna, îneaga natură.
Intrăm în dialog cu Dumnezeu, cerând îndurare, mulţumindu-i că ne-a dat viaţă.
Încheiem cu Tatăl Nostru.

Al treilea exercitiu
După rugăciunile pregatitoare, se reiau primele doua exercitii, oprindu-ne asupra punctelor în care am simtit mai puternic vina noastra, sau asupra punctelor în care am simtit mai bine prezenta divinitatii.
Și urmeaza trei dialoguri:
– cu Fecioara, ca să ceara pentu noi, de la Fiul și Domnul sau, cunoașterea lăuntrica a păcatelor noastre, sa ne ajute sa simțim dezordinea din viata noastra și sa ne ajute sa aducem ordinea, apoi sa ne ajute sa cunoastem desertaciunile lumii pentru a ne putea indeparta de ele. Incheiem cu Ave Maria (Bucura-te, Marie)
– acelasi lucru catre Fiul, caruia ii cerem aceleasi trei lucruri. Incheiem cu Anima Christi:

Sufletul lui Cristos, sfinţeşte-mă.
Trupul lui Cristos, mântuieşte-mă.
Sângele lui Cristos, aprinde-mă de dragoste.
Apa coastei lui Cristos, spală-mă.
Patima lui Cristos, întăreşte-mă.
O bune Isuse, ascultă-mă.
În rănile tale ascunde-mă.
Nu lăsa să mă despart de tine.
De vrăjmaşul cel rău apără-mă.
În ceasul morţii mele cheamă-mă.
Şi porunceşte-mi să vin la tine,
Ca să te laud cu sfinţii tăi,
În vecii vecilor. Amin.

– același lucru către Tatăl, apoi încheiem cu Tatăl Nostru.

Al patrulea pas nu este decât încă o reluare a celui de-al treilea.

Al cincilea exercitiu
Meditatia asupra iadului
Încercăm să vizualizăm iadul – daca nu ati mai fost pe acolo, imaginați-vă o calderă, o groapă uriașă, din ce în ce mai îngustă către adâncimile nebănuite, pe versantul căreia coboară, în spirală, spre dreapta, un drum…
Daca treceți cu privirea peste cei osândiți, aflați pe diverse paliere de adâncime, veți simți suferința lor lăuntrică – pentru ca măcar teama de chinuri să ne facă să nu mai păcătuim.
1. vedem focurile cele mari și trupurile mistuite
2. auzim urletele, plinsetele, chiar hule impotriva lui Hristos și a sfinților săi
3. simțim mirosul de fum, de pucioasa, de putreziciune
4. simțim în gura un gust amar
5. pipaim sufletele mistuite în foc
In dialog cu Hristos, il intrebam de ce sunt acolo cei care sunt acolo si-i multumim ca nu ne aflam și noi în iad, ii multumim ca se indura de noi. Incheiem cu Tatal Nostru.

Al șaselea pas
Dupa aceleași rugaciuni pregătitoare, ne infatisam cele trei Persoane dumnezeiesti care scruteaza lumea plina de oameni si, vazind ca toti se duc direct în iad, hotarasc ca Fiul sa se faca om pentru a mintui neamul omenesc și il trimit pe arhanghelul Gabriel la Fecioara.
Vizualizam casa din Nazaret, în Galileea.
Cerem puterea de a cunoaste gindurile Domnului care pentru noi s-a facut om.
Intram în dialog și cerem celor trei Persoane darul de a le intelege.
Incheiem cu Tatal Nostru.

Se citeste Luca 1, 26-38

Al șaptelea pas
Rugaciunile introductive, apoi:
– Maria, însărcinată, iese din Nazaret calare pe o magarita, impreuna cu Iosif și o slujnica, pentru a merge la Betleem Luca 2, 1-14 (incercati sa vizualizati drumul, locul nasterii).
Suntem apoi slugi slabe, nevrednice, și incercam sa-i slujim pe cei trei, ca și cum am fi de fata – ascultam ce vorbesc cei din jur.
Ne gindim unde s-a nascut Iisus, în ce saracie, cum a murit, pe cruce, toate astea pentru noi. și o facem fara veselie, cu supunere.
– în continuare viaţa lui Hristos până de Florii;
– Pătimirea lui Hristos;
– Învierea şi Înălţarea.
Încheiem cu Tatăl Nostru.

Tags: